U bent hier

Jaarcijfers 2011 Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding

05/04/2012 - 00:00

5185 mensen riepen in 2011 hulp in van het Centrum
In 2011 hebben 5185 mensen een beroep gedaan op het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding. Sinds 2005 is dit cijfer verdrievoudigd (1609 meldingen). “Steeds meer mensen kennen en stellen hun vertrouwen in het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding”, stelt Jozef De Witte, directeur van het Centrum. “In 2011 heeft het Centrum maar liefst 1023 meldingen over het vreemdelingenrecht ontvangen. Maar de meeste meldingen (4162) gingen over mogelijke discriminatie.”

In elk van deze gevallen gaf het Centrum informatie en advies, sprak het de verantwoordelijke instantie aan en ging het op zoek naar oplossingen. In tegenstelling tot bepaalde percepties, geeft het Centrum steeds de voorkeur aan onderhandelde oplossingen. "Een rechtszaak aanspannen, is pas een ultieme stap bij flagrante overtredingen van de wet of wanneer een onderhandelde oplossing niet mogelijk blijkt", verduidelijkt De Witte. Concreet hebben deze 4162 meldingen rond discriminatie in slechts 16 gevallen tot een rechtszaak geleid.

Achter de opmerkelijke stijging van het aantal meldingen gaat dan ook een dubbele boodschap schuil: “We zijn weliswaar tevreden dat meer dan 5000 mensen het afgelopen jaar hun vertrouwen in het Centrum gesteld hebben. Dit bevestigt dat steeds meer mensen de weg naar het Centrum vinden. Maar anderzijds bewijst deze stijging dat discriminatie nog steeds hardnekkig heerst in onze samenleving. De meer dan 5000 meldingen zijn maar het topje van de ijsberg. Nog te veel slachtoffers deinzen ervoor terug om discriminatie te melden of hulp te zoeken. In 2012 blijven we herhalen dat het Centrum voor iedereen klaar staat en blijven we als Centrum ons dan ook dagelijks inzetten om advies te verlenen aan iedereen die zich tot het Centrum wendt: mogelijke slachtoffers van discriminatie, burgers met vragen over wat er al dan niet onder de antidiscriminatiewetgeving valt, actoren op het terrein die zich inzetten voor gelijkaardige doelen, overheden op zoek naar beleidsadviezen, …"

BIJLAGE: Persdossier jaarcijfers 2011