U bent hier

Rechtspraak

28/11/2014

Criterium: Racisme

Onderwerp: Een man van Iraanse afkomst diende zijn kandidatuur als zelfstandig bankagent in, maar werd niet geselecteerd. Hij meende dat zijn afkomst daarbij een rol speelde. Zijn raadsman diende een verzoekschrift in om een forfaitaire schadevergoeding te krijgen.

De voorzitter van de arbeidsrechtbank verklaarde zich bij uitspraak van 22 oktober 2012 onbevoegd en verwees de zaak door naar de arbeidsrechtbank.

14/10/2014

Criterium: Racisme

Thema: Een scheidsrechter is actief binnen de eerste provinciale afdeling. Volgens de jaarlijkse evaluatie blijft hij normaal actief binnen deze categorie maar toch wordt hij gedegradeerd tot de 2de provinciale afdeling. Na het doorlopen van de eigen interne procedures van de sportbond waartoe hij behoort wordt hij in het gelijk gesteld en hij vraagt schadevergoeding via de burgerlijke rechtbank omwille van de fout waarvan hij het slachtoffer was, namelijk de aanpassing van het klassement waarvan hij vermoedt dat ze iets met zijn afkomst te maken heeft.

18/09/2014

Criterium : Racisme

Thema : Een vrouw van Turkse afkomst solliciteerde voor een job bij een reisagentschap. Ze werd niet geselecteerd; later slaagde ze erin een schriftelijk bewijs terug te vinden met de reden van de weigering. Bij een tweede sollicitatie bij het bedrijf, dit keer voor een andere job, werd ze aangenomen. De relatie met haar diensthoofd verliep echter bijzonder moeilijk en uiteindelijk werd ze ontslagen.

05/09/2014

Criterium: Leeftijd

Onderwerp: Het type vliegtuig waarmee een piloot gebruikelijk zijn vluchten uitvoerde werd vervangen; de bedoeling was om op termijn de hele vloot van de luchtvaartmaatschappij te vernieuwen. De piloot stond als 35e op een lijst van 531 mensen om een opleiding te krijgen tijdens een overgangsperiode, maar hij kwam niet aan bod omdat hij ouder was  dan 55 jaar.

12/08/2014

Criterium: Racisme

Onderwerp: Een man klopt een paar spijkers in een lat en trekt er mee op pad. Hij had problemen gekend in het drugsmilieu en o.m. met een persoon van Turkse afkomst. Tijdens zijn uitstap loopt hij een jongen van Turkse afkomst tegen het lijf die hij met zijn zelfgemaakt wapen slagen toedient.

16/07/2014

Criterium: Handicap

Onderwerp: Een journalist vraagt, via een agent, een interview aan met een artiest. Hij verduidelijkt dat hij zich verplaatst in een rolstoel en vraagt hiermee rekening te houden bij de keuze van de locatie waar het interview zal plaatsvinden. De agent, in bijzonder onaangename bewoordingen, stelt dat dit niet zijn probleem is en herhaalt zijn standpunt in het bijzijn van andere personen.

02/07/2014

Criterium: Godsdienst

Onderwerp: Een ijssalon weigerde de toegang aan twee vrouwen met een islamitische hoofddoek; in het huishoudelijk reglement van de zaak stond dat hoofddeksels er verboden waren.

26/06/2014

Criterium: Raciale criteria

Onderwerp:  Een koppel kandidaat-huurders was door een vastgoedmakelaar geweigerd vanwege hun afkomst (die uit hun namen was gebleken).

Pagina's

Slachtoffer van discriminatie?
Volg ons op social media

twitter facebook youtube

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten van het Centrum: schrijf u in op onze nieuwsbrief.

Voor de pers

Federaal Migratiecentrum

Tom Vanhoren
T
02 212 30 62
toho
(apenstaartje)cntr(punt)be

Interfederaal Gelijkekansencentrum

Davy Coolen
T
02 212 30 41
E daco(apenstaartje)cntr(punt)be