U bent hier

Rechtspraak

18/09/2014

Criterium : Racisme

Thema : Een vrouw van Turkse afkomst solliciteerde voor een job bij een reisagentschap. Ze werd niet geselecteerd; later slaagde ze erin een schriftelijk bewijs terug te vinden met de reden van de weigering. Bij een tweede sollicitatie bij het bedrijf, dit keer voor een andere job, werd ze aangenomen. De relatie met haar diensthoofd verliep echter bijzonder moeilijk en uiteindelijk werd ze ontslagen.

05/09/2014

Criterium: Leeftijd

Onderwerp: Het type vliegtuig waarmee een piloot gebruikelijk zijn vluchten uitvoerde werd vervangen; de bedoeling was om op termijn de hele vloot van de luchtvaartmaatschappij te vernieuwen. De piloot stond als 35e op een lijst van 531 mensen om een opleiding te krijgen tijdens een overgangsperiode, maar hij kwam niet aan bod omdat hij ouder was  dan 55 jaar.

12/08/2014

Criterium: Racisme

Onderwerp: Een man klopt een paar spijkers in een lat en trekt er mee op pad. Hij had problemen gekend in het drugsmilieu en o.m. met een persoon van Turkse afkomst. Tijdens zijn uitstap loopt hij een jongen van Turkse afkomst tegen het lijf die hij met zijn zelfgemaakt wapen slagen toedient.

16/07/2014

Criterium: Handicap

Onderwerp: Een journalist vraagt, via een agent, een interview aan met een artiest. Hij verduidelijkt dat hij zich verplaatst in een rolstoel en vraagt hiermee rekening te houden bij de keuze van de locatie waar het interview zal plaatsvinden. De agent, in bijzonder onaangename bewoordingen, stelt dat dit niet zijn probleem is en herhaalt zijn standpunt in het bijzijn van andere personen.

02/07/2014

Criterium: Godsdienst

Onderwerp: Een ijssalon weigerde de toegang aan twee vrouwen met een islamitische hoofddoek; in het huishoudelijk reglement van de zaak stond dat hoofddeksels er verboden waren.

26/06/2014

Criterium: Raciale criteria

Onderwerp:  Een koppel kandidaat-huurders was door een vastgoedmakelaar geweigerd vanwege hun afkomst (die uit hun namen was gebleken).

25/06/2014

Criterium: Racisme

Onderwerp: Na afloop van een stage bij een administratie ontvangt de stagiair een negatief verslag. Verontwaardigd belaagt hij zijn hiërarchische overste zowel per telefoon als per mail. Zijn boodschappen betreffen o.m. de afkomst van het slachtoffer.

24/06/2014

Criterium: Handicap

Onderwerp: Een winkel weigerde toegang aan een vrouw die vergezeld werd van een duidelijk herkenbare assistentiehond. De eigenaar motiveerde zijn weigering op grond van zijn allergie en zijn angst voor honden.

Pagina's

Slachtoffer van discriminatie?
Volg ons op social media

twitter facebook youtube

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten van het Centrum: schrijf u in op onze nieuwsbrief.

Perscontact

Federaal Migratiecentrum

Tom Vanhoren
T
02 212 30 62
toho
(apenstaartje)cntr(punt)be

Interfederaal Gelijkekansencentrum

Davy Coolen
T
02 212 30 41
E daco(apenstaartje)cntr(punt)be